Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Fractie
College van B&W der Gemeente Amersfoort
T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper
Amersfoort, 10 september 2004.
Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,
Op grond van artikel 37 reglement van orde voor de raad, willen wij graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.
Inleiding:
Wij hebben met verbazing kennis genomen van een artikel in de Amersfoortse Courant m.b.t. de milieupolitie. Teneur van het artikel is dat de gemeente weliswaar de milieupolitie in fasen heeft opgeheven c.q. gaat opheffen, maar dat de politie die taken beslist niet erbij zal nemen. Nog sterker, dat van overleg over die overname van taken geen sprake is (geweest).
Tevens geeft het artikel aan dat er in de provincie Utrecht juist een tegengestelde tendens zichtbaar is, namelijk het instellen van een aparte functie milieu-handhaving binnen het ambtelijk apparaat.
Ook wij constateren dat, met name bij flats in sommige wijken, ontoelaatbare vuilophoping plaats vindt, maar dat hiertegen niet of nauwelijks wordt opgetreden. Naar verluid omdat ‘er geen tijd voor is’, hetgeen de betrokken klagende bewoners uitermate frustreert.
Vragen:
- Heeft het college kennis genomen van het betrokken artikel in de Amersfoortse Courant van 10 september 2004? Is het college vooraf geïnformeerd, volgens het gebruikelijk ‘hoor en wederhoor’ over de inhoud van het artikel?
- Is de conclusie juist dat er met de politie geen overleg heeft plaatsgevonden over de overname van de taken van de milieupolitie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is dat dan niet bekend bij de politiewoordvoerder en welke resultante heeft dat overleg met de politie gehad?
- Waarom is de gemeenteraad niet actief geïnformeerd over de voortgang van het overleg met de politie m.b.t. het verdwijnen van de milieupolitie en de overname van de taken?
- Heeft het college kennis genomen van klachten die er zijn over het niet alerte optreden van de gemeente bij milieu-overtredingen? Zo ja, waarom heeft dat niet geleid tot maatregelen?
- Waarom is de gemeenteraad niet actief geïnformeerd over kennelijk aanwezige tendens waarbij aparte ambtelijke units worden opgezet om de milieu-handhaving te bevorderen? Is het college betrokken bij ontwikkelingen op dat gebied?
Bij de discussies over het verdwijnen van de milieupolitie bij de gemeente is steeds de veronderstelling gehanteerd dat adequate integratie met reguliere politietaken zou plaats vinden. Het zou ons dan ook spijten als Amersfoort vanaf 1 januari a.s. in het geheel geen milieuhandhaving meer zou kennen.
Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar uw prompte beantwoording van onze vragen.
Namens de fracties van BPA en Amersfoort.cc.
Hans van Wegen
__________________________________________________________________________________
ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. oktober 2004).
__________________________________________________________________________________
- Het college heeft kennis genomen van het artikel waarover contact is geweest met de communicatie adviseur van SOB / SB.
- De milieupolitie is met ingang van 1 januari 2001 ondergebracht bij de politie. (beleidsnotitie exogeen gefinancierde politietaken) Het ging hier in eerste instantie om een periode van drie jaar, met als doelstelling daarna te komen tot afspraken voor onbepaalde tijd. Regelmatig vindt er (ambtelijk) afstemmingsoverleg plaats met de politie over de werkzaamheden van de milieupolitie. Het opheffen van de formatie van de milieupolitie is tijdens deze gesprekken onderwerp van gesprek geweest en is dit nog immer. Tevens loopt er op dit moment een evaluatietraject met als doel de detacheringsperiode van de afgelopen 3 jaar te evalueren.
- Zie 2.
- Afhankelijk van het type overtreding wordt de hulp ingeroepen van ‘handhavers’ van het Gewest Eemland of van de milieupolitie. Beide handhavende instanties zijn echter belast met een bezuinigingstaakstelling waarbij de Amersfoortse milieupolitie per 1 januari 2006 in zijn geheel ophoudt te bestaan. (en daarmee ook de controle op een groot aantal overtredingen tenzij de politie hierin voorziet) Met de beschikbare capaciteit wordt getracht zo adequaat mogelijk te reageren. Overigens dient nog te worden opgemerkt dat in het kader van de bezuinigingsdiscussie in de raad duidelijk is aangegeven dat de werkzaamheden van de milieupolitie zijn gewaarborgd binnen de 4% taakstelling van de reguliere politie. (Tijd die besteed wordt aan milieu werkzaamheden.)
- Binnen de gemeente is een werkgroep actief die zich bezig houdt met de verdere professionalisering van de handhaving binnen Amersfoort waarbij niet alleen wordt gekeken naar de milieuhandhaving maar waar integrale handhaving onderwerp van gesprek is hetgeen zich onder meer vertaalt in een programmatische aanpak van de handhaving.
|